Dit is een voorbeeld uit de praktijk van De Koopmakelaar. Een voorbeeld dat illustreert dat het niet alleen de prijs is die uitmaakt of een woning een goede koop is. Ook laat het zien hoe belangrijk het is dat de woning door de aankoopmakelaar gezien wordt vóór hij gaat onderhandelen. Om privacyredenen zijn de adressen gefingeerd.

De kopers, zijn een echtpaar zonder kinderen die op zoek zijn naar een woning van  maximaal  € 275.000,- in een dorp niet ver van hun werkplek in een middelgrote stad. Daarbij hebben ze hun oog laten vallen op de woning Alsemstraat 2, Dorp aan de dijk. Ze besluiten een aankoopmakelaar in te schakelen.

Op hun verzoek wordt de woning door De Koopmakelaar opgenomen en getaxeerd, hier volgen de feiten.

Alsemstraat 2 Dorp aan de dijk                
Bouwjaar van de woning                : 1971
Woonoppervlakte                           : 140 m2
Grondoppervlakte                           : 246 m2
Vraagprijs                                       : € 263.000,-

De bouwkundige inspectie levert het volgende op:
De woning met berging (geen garage ) is gebouwd met een gele steen welke in die bouwperiode begin jaren 1970 heel veel toegepast is en heeft in de loop der jaren een grauwsluier gekregen. Aan de gevel valt op dat er eerder een luifel bij de voordeur heeft gezeten, dat is zichtbaar aan de grote boorgaten die nog in de gevel zitten. Het voegwerk is zodanig verzand dat er  hoognodig opnieuw gevoegd met worden. De vloer en de spouw zijn niet geïsoleerd, de kozijnen op de begane grond zijn deels voorzien van dubbel glas, de draaiende delen van enkel glas, het dak is aan de binnenzijde voorzien van niet dampdoorlatende isolatieplaten, waardoor condens ontstaat. De woning heeft een uitgebouwde bijkeuken, waarop later een badkamer is gebouwd, niet op het eerste zicht is zichtbaar of de fundering daarop is berekend. Tegen de achtergevel is een serre gebouwd voorzien van dubbelwandige kunststof dakplaten. Tijdens de opname was het stormachtig weer en de platen kraakten erbarmelijk. Omdat het niet regende was een gesprek in de woning nog mogelijk.
Binnen valt op dat de begane grondvloer is voorzien van tegels met een ruitpatroon die een druk beeld opleveren; op de verdieping ligt op de slaapkamers vloerbedekking.
De keuken is 11 jaar oud en van een gemiddelde kwaliteit, voorzien van voldoende apparaten.  Het sanitair in het toilet nog het oorspronkelijke en ook in de badkamer is het eenvoudig en ondertussen gedateerd, de badkamer is aan de krappe kant. Ook de slaapkamers zijn vrij klein, de woonoppervlakte wordt immers voor een deel gevormd wordt door de serre en de bijkeuken. De zolder, bereikbaar met een vlizotrap is uitsluitend geschikt als bergzolder.
Voor de waardebepaling is verder van belang; de ligging is rustig en naar wens van de klant, de bezonning is niet optimaal, maar acceptabel, de tuin is netjes onderhouden.
Geen vervuilende industrie of intensieve veehouderij in de omgeving.
Taxatie door de aankoopmakelaar:  Marktwaarde € 232.000,-
Als De Koopmakelaar contact legt met de verkoopmakelaar blijkt al snel dat er voor een bedrag in die richting geen zaken gedaan kan worden. De Koopmakelaar geeft zijn klant het advies om naar een andere woning om te zien.

Vrijblijvend contact

Zo gezegd zo gedaan.
Enkele maanden later klopt het echtpaar opnieuw aan, ze hebben een andere woning gezien in een nabijgelegen dorp, opnieuw wordt De Koopmakelaar ingeschakeld. 

Duizendschoon 17, Dorp aan de rivier
  
Bouwjaar                                            : 1988
Woonoppervlakte                               : 136 m2  
Grondoppervlakte                              : 258 m2
Vraagprijs                                           : € 263.000,-

De inspectie levert hier op:
De woning met carport en berging is gebouwd in twee kleuren metselsteen van goede kwaliteit. Er is niet aan- of uitgebouwd, waardoor de woonoppervlakte zich volledig in het hoofdgebouw bevindt. Aan de gevel zijn geen gebreken. De woning is rondom geïsoleerd en volledig voorzien van thermische beglazing. Binnen is de woning zowel op de begane grond als de slaapkamers voorzien van prima kwaliteit lamel parket vloer, met tegelvloer in de keuken.
De moderne inbouwkeuken is slechts enkele jaren oud en voorzien van alle gewenste apparatuur. Ook het sanitair en tegelwerk is pas enkele jaren geleden vernieuwd met wandclosets, een 2 persoonsligbad, een aparte douche met scherm en een badkamermeubel. Dat er geen aparte bijkeuken was maar de kleinste slaapkamer gebruikt kon worden voor wassen, drogen en strijken kwam deze klanten uitstekend van pas. De grote open zolder die bereikbaar is met een vaste trap is uitstekend geschikt als hobby- of fitnessruimte  en er kunnen desgewenst twee slaapkamers in gemaakt worden. Verder is er de mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Ook hier is de ligging rustig en naar wens van de klant. De bezonning is niet optimaal en de tuin is eenvoudig doch onderhoudsvriendelijk aangelegd. In de omgeving zijn geen storende bedrijven.
Taxatie door de aakoopmakelaar: Marktwaarde € 265.000,-
De Koopmakelaar heeft de woning voor haar opdrachtgever kunnen aankopen voor € 260.000,-  

De klanten kochten uiteindelijk dus een woning met weliswaar dezelfde vraagprijs, doch met veel minder onderhoudskosten en beduidend lagere energiekosten door de veel betere isolatie. Verder was er veel meer comfort en ook was de aangekochte woning instapklaar en moesten er geen kosten gemaakt worden om die aan te passen aan persoonlijke wensen en smaak.   

Ook gebruik maken van aankoopbemiddeling door De Koopmakelaar ?

Vrijblijvend contact